Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 259 637 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Telefonuj za darmo

poniedziałek, 15 lutego 2010 11:34
Dawno tu nie zaglądałem, przepraszam i obiecuję poprawę:). Ta przedłużająca się zima nie nastraja optymistycznie. Ja wiem że pięknie wygląda to wszystko przykryte tym białym puchem, mnie też się podoba. Jednak ma i złe strony. Ja bardzo dużo jeżdżę swoim autkiem i wkurza mnie, że zanim wystartuję trzeba samochodzik dokładnie odśnieżyć, a ostatnio nawet i używam łopaty bo już parokrotnie z parkingu nie dało się wyjechać. Dziś nie podam żadnego przepisu ale chcę się z wami podzielić czymś innym. Ostatnio zdobyłem dostęp do fajnego linku z którego można rozmawiać za darmo na telefony stacjonarne i komóreczki. Wystarczy to wgrać, zarejestrować się no i koniecznie trzeba posiadać słuchaweczki z mikrofonem i możemy rozmawiać z czałym światem. Poniżej zamieszczam dokładny opis jak należy postępować. Miłej zabawy:)

Instrukcja!!

Można rozmawiać przez telefon za darmo, a nawet doładować komórkę.

Ty też możesz się zarejestrować klikając na link https://www.otineo.com/pl/app/register/rxpy,

telefon osoby polecającej wpisz

798452266 a dostaniesz 60 otinek za free

i od  razu możesz rozmawiać z każdym telefonem za darmo. Można również łatwo doładować swoją

komórkę bez płacenia!

ZAREJESTRUJ SIE!!!

 

Poleć znajomemu

 możliwość gromadzenia otinek na rozmowy polecając serwis swoim bliskim, przyjaciołom i znajomym.
Za każdą osobę, która zarejestruje się z Twojego polecenia otrzymasz 10 otinek.
Ale to nie wszystko. Dodatkowo za każdą osobę, która zarejestruje się z polecenia Twojego znajomego otrzymasz kolejnych 5 otinek.
Polecaj swoim znajomym i sprawdzaj, jak przybywa otinek na Twoim koncie.

 

 

PS. to nie blef sprawdź!!!

Aktywacja konta trwa TYLKO 5 SEKUND czyli tanim kosztem aktywujesz usługe i możesz doładowywać telefon za free.

 

ZAPRASZAM WARTO

Pozdrawiam


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Co nie co na sylwestrową noc...

czwartek, 31 grudnia 2009 10:23

Witajcie, dziś szybki wpis, bo i Nowy Rok szybko się zbliża a tu jeszcze tyle przygotowań. Chciałbym pomóc tym, którzy sylwestra spędzają na prywatkach no i wiadomo każdy przynosi coś do jedzonka. Czasu jest niewiele na te przygotowania a jeszcze trzeba i ładnie wyglądać, jakaś kreacja, fryzura itd., itd....

Dziś przedstawię coś tylko na słodko i będzie to kawowe ciasto, które kiedyś znalazłem gdzieś w internecie, ale jest wyśmienite i dlatego go polecam, a także, serniczek, który rozpływa się w ustach.

             Kawowe ciasto

Ciasto:

- 4 jajka,

- ¾ szkl cukru pudru

- 1 szkl mąki,

- cukier waniliowy,

- 4 łyżki kakao,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa 1:

- 2 szkl mleka,

- 20 dag masła,

- 2 op. budyniu śmietankowego,

- 3 łyżeczki cukru pudru,

- 2 łyżki sparzonych rodzynek,

Masa 2:

- 2,5 łyżki naturalnej kawy rozpuszczalnej,

- 2 op. bitej śmietany,

- 2 szkl mleka,

- 2 łyżki cukru,

- 3 łyżki żelatyny,

- alkohol do nasączenia,

- polewa czekoladowa.

                                                                              

 

Ciasto: ubić białka, ubijając nadal dodać cukier i żółtka, wsypać resztę składników lekko mieszając. Wlać do formy 26x36 wysmarowanej i wysypanej bułką tartą, piec w temp 180 C 30 minut.

Masa 1: ugotować budynie na mleku, wystudzić. Utrzeć masło stopniowo dodając budynie, rodzynki i cukier.

Masa 2: rozpuścić żelatynę w 3.4 gorącej wody i przestudzić. Kawę rozpuścić w zagotowanym mleku i także wystudzić, wsypać do całkowicie wystudzonego mleka z kawą (a najlepiej, gdy je lekko schłodzimy w lodówce) bitą śmietanę i ubić, na koniec dodać żelatynę.

Ciasto należy przekroić by uzyskać dwie warstwy. Spód naszego ciasta należy nasączyć, ja używam najczęściej do tego lekko rozcieńczony alkohol mocną herbatą, z alkoholi polecam gin. Na nasączone ciasto wykładamy pierwszą masę, a na nią wykładamy lekko już tężejącą drugą masę, gdy druga masa zaczyna już tężeć przykrywamy drugą częścią ciasta, które także nasączamy. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową i możemy przybrać jeszcze wiórkami kokosowymi. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

 

 

                Puszysty serniczek

Ciasto:

- 1,5 szklanki mąki tortowej,

- 10 dag masła,

- 1 łyżka smalcu,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 3-4 żółtka,

- cukier waniliowy, szczypta soli,

Masa serowa:

- 1 kg sera mielonego (polecam twaróg sernikowy firmy PILOS, który kupuję w sklepie

        LIDL, jest już gotowy do użycia),

- 5 jajek

- 1 szklanka cukru pudru,

- ½ szklanki oliwy,

- 2 szklanki mleka,

- 2 budynie śmietankowe,

- 1 esencja waniliowa,

- 10 dag wiórek kokosowych.

                                                                               

 

Zagniatamy kruche ciasto, owinąć folią i schładzać przez pół godziny w lodówce.

W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i aromatem na puszystą masę. Połączyć ze zmielonym serem. Do masy dodać: oliwę, mleko, budyń śmietankowy i wszystko utrzeć na gładką masę.

Następnie wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i wykleić nim tortownicę ( 26 - 28 cm). Na ciasto wlewamy masę serową i pieczemy przez 50 min w temp. 160-170 C.

W tym czasie ubijamy z pozostałych 5 białek razem z ½ szklanki cukru pudru na sztywno pianę. Wyjmujemy ciasto i szybko wykładamy na gorące ciasto ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 min do tej samej temperatury. Należy uważać, aby nasze wiórki nie zaczęły brązowieć.

 

W nadchodzącym 2010 roku życzę wszystkim ciekawych inspiracji kulinarnych, a w tę noc wyśmienitej zabawy...

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Początki...

poniedziałek, 28 grudnia 2009 13:32

I tak rozpoczyna się moja przygoda z blogiem. Wybaczcie mi skromną szatę graficzną ale myślę że z czasem nabiorę większej wprawy i wszystko poprawię. Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się już dawno. Nie będę tu opisywał potraw tradycyjnych wszystkim znanych jak nasz tradycyjny schabowy czy zupa pomidorowa. Lubię wyszukiwać przepisy potraw z kuchni regionalnych naszego kraju, potraw smacznych, godnych polecenia, ale często zapomnianych. Jeśli chodzi o kuchnie zagraniczne to moje ulubione smaki pochodzą z kuchni dalekiego wschodu i kuchnia meksykańska.

Na początek przedstawię dwa przeisy. Będzie to zupa z zacierkami, zupa tania i prosta, szybka w wykonaniu o mocnym aromacie korzennym i polecana na zimowy okres. Druga potrawa to ciasto wykonane na bazie cukinii, ciasto uwielbiane przez moją rodzinę.

 

            Zupa z zacierkami

- 2 litry wywaru z kostek rosołowych,

- 1 średnia marchew, 1 mała pietruszka, kawałek selera,

- 2 liście laurowe, 6 ziaren angielskiego ziela,

- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,

- ½ łyżeczki imbiru mielonego,

- sól, pieprz,

- 6 dag słoniny,

- 2 łyżki mąki,

- 3-4 średnie ziemniaki,

- 3 łyżki surowych nie gotowanych zacierek (ze sklepu).

Na wrzący wywar wrzucamy pokrojone w drobną kostkę warzywa, po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Gotujemy następne 5 minut i wsypujemy zacierki. Gotujemy aż ziemniaki, warzywa i zacierki będą miękkie.

Słoninę kroimy w kostkę, smażymy na patelni, dodajemy mąkę i mieszając około 2-3 minut robimy ciemną zasmażkę. Zasmażkę dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze około 2 minut. Zupa pachnie przyprawami, a pieprzu dajemy nieco więcej niż normalnie, aby była ostra. Przyprawy korzenne i pieprz powodują że zupa ma właściwości rozgrzewające.

 

            Ciasto z cukinii

- 1,5 szkl cukini utartej (odlać sok),

- 2 szkl mąki,

- 2 jajka,

- ½ szkl oleju,

- 1 szkl cukru,

- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,

- 1,5 łyżeczki sody,

- 2 łyżki kakao

                                                                                                 

 

Cukinię obrać, wykroić pestki i zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki wymieszać, wlać do formy keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, piec w temp 170 C około 50-60 min. Przestudzić, polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

 


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (10) | dodaj komentarz

piątek, 21 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  9 351  

Kalendarium

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Archiwum

O mnie

Mam wiele wolnego czasu i mogę sobie pozwolić na eksperymentowanie w kuchni. Często sięgam do przepisów regionalnych ze świata i naszych rodzimych, ale dawno zapomnianych.

O moim bloogu

Każdy z nas ma swoje ulubione smaki i potrawy. To co chcę tu zaprezentować mnie odpowiada i smakuje, chcę tym podzielić się z wami, a wy to oceńcie....

Urna na głosy






zobacz wyniki

Tam zaglądam

Szperacz

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

trwa inicjalizacja, prosze czekac...dodatki na bloga

GUS

Odwiedziny: 9351
Wpisy
  • liczba: 3
Punkty konkursowe: 0
Bloog istnieje od: 2762 dni

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl